logo Museu Memorial de l'Exili logo Museu Memorial de l'Exili

Sobre

Museu Memorial de l’Exili (MUME)

El MUME és un centre d’interpretació ubicat a La Jonquera dedicat a recordar els exilis provocats per la Guerra Civil espanyola, amb l’objectiu de dedicar un espai per a la memòria, la història i la reflexió crítica. Està situat al mateix pas fronterer per on van fugir la major part dels exiliats. L’òrgan de gestió del museu és un consorci integrat per la Generalitat de Catalunya (Memorial Democràtic), l’Ajuntament de la Jonquera, el Consell Comarcal de l’Alt Empordà i la Universitat de Girona. Forma part de la Xarxa d’Espais de Memòria de Catalunya des de la seva creació, el 2010.

El museu compagina les funcions museístiques, a través de les exposicions permanent i temporals, amb les de recerca històrica i de difusió pedagògica, vinculant la història amb el present. Els seus objectius principals són la difusió de la memòria de l’exili republicà sense deixar de banda la resta d’exilis, principalment de l’època contemporània. Una altra de les seves ambicions és incentivar culturalment el municipi de la Jonquera.

Va obrir les portes el 16 de febrer de 2008, sent el primer equipament museístic dedicat a la preservació de la memòria de l’exili republicà i del seu llegat.

Accedeix a la visita virtual

So Close

So Close és una recerca finançada pel Programa H2020 de la Comissió Europea que té com a objectiu recopilar les experiències de persones refugiades a Europa al passat i a l’actualitat, així com dissenyar eines interactives per a la preservació del patrimoni cultural de les migracions forçades. Impulsat per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i amb tres anys de durada (gener 2020-desembre 2022), So Close compta amb la participació de 9 agents de 5 països diferents, entre ells el Museu Memorial de l’Exili, que és la institució cultural responsable del desplegament del projecte a Catalunya.

El propòsit d’aquesta recerca és millorar la cohesió social a Europa gràcies a compartir el patrimoni cultural de les migracions forçades històriques i actuals. A través de So Close, en cada institució cultural s’ha desenvolupat un procés de cocreació de materials educatius, culturals i acadèmics que afavoreixin el coneixement mutu entre les experiències d’exili que van viure les comunitats locals en el segle XX i les viscudes a l’actualitat per les persones arribades més recentment a aquests països. En el cas del MUME la referència històrica és la Retirada, l’èxode republicà que es va produir al final de la Guerra Civil espanyola. 

El procés de cocreació es va iniciar amb l’elaboració de 50 entrevistes en cada una de les institucions culturals participants per tal d’identificar les principals inquietuds al voltant d’aquesta temàtica. Les conclusions de la fase d’entrevistes es van portar a 4 grups focals per acabar de destil·lar allò que es veia més important destacar i, així, treure una primera proposta per als projectes que duríem a terme. A partir d’aquí, es va començar a treballar en el disseny d’unes eines digitals que servissin de suport per als projectes dels diferents països i a donar forma a les propostes sorgides de la fase de recerca.

Com a resultat de tot aquest procés el MUME presenta l’Storymap que porta per nom “Petjades d’ahir i d’avui” i el Webdoc (o documental multimèdia) “Podries ser tu!”. Els continguts d’aquests dos projectes busquen posar en relació les experiències de les persones que van marxar a l’exili el 1939 amb les de les persones que, més recentment, han deixat les seves llars situades a diferents llocs d’origen i amb qui ara compartim veïnatge.

Mira els vídeos de presentació aquí i aquí

Podries ser tu!

Podries ser tu! és un webdoc que es planteja com una eina educativa que ofereix informació i recursos per connectar les experiències de persones exiliades en el passat amb les de persones exiliades actualment. Consta de quatre capítols:

Llums: Ofereix activitats per aprendre a identificar les pròpies creences, a més d’eines per detectar com es construeix l’opinió pública al voltant de les migracions forçades.

Càmera: Apropa les veus de persones que han viscut migracions forçades en el passat i a l’actualitat i convida a conèixer, des de la curiositat, experiències migratòries properes.

Acció: Mostra objectes, situacions i expressions artístiques que permeten empatitzar, així com adquirir habilitats per incorporar actituds conscients i responsables davant les realitats migratòries.

Making of: Explica i documenta el procés de creació del projecte.

Agraïments

El procés de cocreació d’aquest Webdoc ha comptat amb la participació de moltes persones a diferents nivells, tots ells imprescindibles. Algunes persones han facilitat contactes i informació puntual o han compartit opinions sobre les notícies que els arribaven del projecte. Altres van participar en els grups focals que van ser la llavor per al disseny d’aquest Webdoc i d’altres van participar activament a les reunions de treball, a les activitats educatives, compartint les seves experiències o en la creació i recopilació de continguts. Agraïm la tasca de totes i cadascuna de les persones i entitats que han fet possible aquest projecte, especialment a:

Lina Al., Carlos Barrios, Ibrahim Camara, Fabiola Canal, Adam, Hanan Jasim, Yulia Melnykova, Slobodan Minic, Noor Ogly, Nour Salameh, Diana Tchamitchian, Yakob Tyara, Javier Zamora, Helena Moço Lopes (Abrazo Cultural), Banc de Testimonis del Memorial Democràtic, Javier Aldámiz-Echevarría, Remei Taboas, alumnat d’integració social de l’Institut Ramon Muntaner, Mahmoud Al Ahmad, Pablo Alonso (Refugees Welcome), Imma Boj (Museu d’Història de la Immigració de Catalunya), José Carlos Cabrera Medina (Ruta Mediterránea – Red de la Fundación Anna Lindh), Oriol López (Chapter 2), Eli Medina, Sílvia Paneque, Jorge Ramos Tolosa, Núria Ramos (Ranura), Shola Rashid, Lema Rashid, Laura Riba (Fundació Autònoma Solidària), Alèxia Rué, Gemma Simón Muntané (Àrea Educativa Memorial Democràtic), Júlia Trias, Sebastià Valle (Equip de Rescat i Emergències de Catalunya-EREC) i Belal Younes.

Skip to content