logo Museu Memorial de l'Exili logo Museu Memorial de l'Exili

3. A destí la ruta continua

L'acollida és part del nostre patrimoni cultural. Ho va ser durant la guerra civil, quan es van organitzar xarxes per rebre i atendre les persones desplaçades d'altres territoris. I ho és actualment, amb les múltiples experiències d'organització de la societat civil.

Podria semblar que un cop s'arriba a una destinació el periple s'acaba, però res més allunyat de la realitat. Les necessitats principals que han manifestat les persones que participen a So Close són: l'accés a informació i recursos bàsics, conèixer el lloc de destinació i crear xarxa social.

Amb la intenció de recopilar informació de recursos existents que puguin contribuir a donar resposta a aquestes necessitats, s'ha creat aquest MAPA EXTERN. L'objectiu és recollir informació útil per a les persones que ja han arribat, per a les qui arribaran, per a les que comparteixen reptes i per a les que volen conèixer i jugar un paper actiu a mantenir aquest nostre patrimoni que és l'acollida.

Com més aportacions, més exhaustiu i útil serà. Ens ajudes a completar-ho? Omple aquest formulari

Les diferents categories de recursos que es recullen al mapa extern són les que es presenten a continuació.

Acollida i orientació per a tràmits

Espanya / Lleida

Disposar d’informació clara, completa i veraç sobre les diferents possibilitats que hi ha. On fer què? Adquirir aquests coneixements bàsics del lloc de destinació per poder refer la vida.

Servei d’Acollida Municipal de Lleida

Ofereix informació, formació i suport legal a la primera acollida. Disposa d’una guia amb un mapa dels diferents serveis de la ciutat que poden ser d’interès per a les persones nouvingudes.

Documentació

Un dels primers reptes quan s’arriba al país de destinació com a sol·licitant d’asil és aconseguir un document d’identitat. A les fotografies es mostra un document històric emès pel Servei de Migració mexicà i la targeta vermella actual, el document que acredita que s’està tramitant la sol·licitud d’asil a l’Estat espanyol.

Visat d'asil polític del Servei de Migració dels Estats Units de Mèxic d'Hortensia Padrós i Cleòpatra Burguès

Visat d’asil polític del Servei de Migració dels Estats Units de Mèxic d’Hortensia Padrós i Cleòpatra Burguès /Fons Família Burguès Padrós / MUME

Document acreditatiu de sol·licitant d'asil, conegut com a targeta vermella

Document acreditatiu de sol·licitant d’asil, conegut com a targeta vermella / Martí Fradera

Necessitats bàsiques

Espanya / Barcelona

El sosteniment de la vida. Mantenir les persones amb vida quan creuen la mar en embarcacions precàries per a… salvar la vida. L’accés a un habitatge, a alimentació, a la salut. Dificultats compartides i, a vegades, lluites compartides.

Refugees Welcome

Connecta persones sol·licitants d’asil amb habitatges que les vulguin rebre. Promou la convivència, el coneixement mutu i la Cultura de la Benvinguda.

Alimentació

Repartiment de pa al camp de concentració d'Argelers

Repartiment de pa al camp de concentració d’Argelers, principi d’any de 1939. / Arxiu Departamental dels Pirineus Orientals (Perpinyà). Fons Auguste Chauvin, ref. 27Fi245

Mostra de menjar afganès

Mostra de menjar afganès / Foto: Resolute Support

Idioma, formació i treball

Espanya / Vila-seca

Arribar sense conèixer l’idioma suposa no poder comunicar què passa, les necessitats ni entendre què cal fer. Intentar incorporar-se a un mercat laboral desconegut, amb uns requisits diferents dels del lloc d’origen, és una altra odissea. Això s’afegeix al fet d’haver perdut la xarxa de contactes professional.

Cooperació Activa al Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre

Treballa per l’acolliment lingüístic i la inclusió social alhora que ofereix formació en llengües i cultures estrangeres, interculturalitat i drets humans, tot promovent la valoració de les competències socioculturals i professionals de les persones nouvingudes.

Educació

Els refugiats republicans van organitzar escoles i espais formatius als camps, una mostra és la il·lustració de l’esquerra, del camp de refugiats de Saint-Cyprien. Actualment també hi ha experiències laborals-formatives en què persones migrades i refugiades promouen la interculturalitat a través de cursos d’idiomes, tallers i formacions. A la imatge de la dreta es mostra una xerrada de cultura àrab de l’organització Abrazo Cultural.

Classe exterior. Butlletí d'Informació Professionals de l'Ensenyament, núm.30. - Fons Josep Mir / Salomó Marquès (UdG)

Butlletí publicat al camp de refugiats de Saint-Cyprien (1939-1940)

Xerrada sobre les dones a la cultura àrab impartida per una dona siriana

Xerrada sobre les dones a la cultura àrab impartida per una dona siriana / Foto: Abrazo Cultural

Memòria, cultura i valors

Espanya / Salt

Conèixer la societat de destí, la història, la cultura, l’experiència amb l’exili i les migracions forçades. També el ric teixit social que defensa els drets humans i es posiciona contra el racisme bevent d’aquell antic recent «No passaran».

Espai Antiracista Salt-Girona

Defensa la igualtat de drets entre les persones –independentment del seu origen, gènere i cultura– anteposant la justícia social i lluitant contra els discursos racistes, els partits xenòfobs i les polítiques discriminatòries.

 

Conèixer la història de l’exili republicà

Imatge 360 de l’exposició permanent del Museu Memorial de l’Exili, que preserva i difon la memòria de l’exili del 1939 connectant-lo amb experiències més recents. El del 39 va ser un exili, de vegades, d’anada (per la Guerra Civil) i tornada (per la Segona Guerra Mundial), una mostra més de la complexitat de les migracions forçades, que no sempre segueixen un recorregut lineal. 

Exposició permanent del MUME

Skip to content