logo Museu Memorial de l'Exili logo Museu Memorial de l'Exili
Javier Zamora
Roser Bru

1. Residències Artístiques

Roser Bru nascuda a Barcelona el 1923. Javier Zamora nascut a l'Havana el 1980. 57 anys i més de 8.000km separen aquestes dues vides que comparteixen tant i alhora són tan diferents. L'art com a refugi i via d'escapament davant de les migracions forçades.

Barcelona, 1923

Espanya / Barcelona

Roser Bru Llop neix el 1923, a Barcelona. Filla de la mestressa de casa Josepa Llop i del polític Lluís Bru. Lluís Bru sempre va estar molt compromès políticament, va ser fundador de l’organització catalanista Joventut Nacionalista La Falç, que més endavant s’integraria a Esquerra Republicana de Catalunya.

 

[Per conèixer millor la figura i l’obra de Roser Bru podeu visitar la web de la Fundació Roser Bru]

Roser Bru quan era un nadó

Roser Bru quan era nadó / Fundació Roser Bru

Primer exili a París

França / París

Al cap de pocs mesos de vida, Roser viu el seu primer exili. El seu pare, Lluís Bru, va ser acusat d’un delicte de lesa pàtria per la seva activitat política. Amb Roser sent només un nadó, la família decideix traslladar-se a París i evitar així l’empresonament del pare. L’exili a París durarà fins gairebé el final de la Dictadura de Primo de Rivera.

Tornada a Barcelona

Espanya / Barcelona

El 1928, de tornada a Barcelona, el pare Bru continua la seva activitat política. Un dia de primavera del 1931 arriba emocionat a casa anunciant que han proclamat la República Catalana.

Durant el període republicà Roser estudiarà a l’Institut Escola, un centre que apostava per un ensenyament humanista integral i laic. L’afició de Bru pel dibuix va néixer a l’Institut Escola, on va començar a dibuixar de ben jove.

Quan esclata la guerra, Roser només té 13 anys. Aquest esdeveniment marcarà la seva vida i obra.

La petjada de la guerra

Al llarg de la seva vida, Bru va crear diverses obres referents a la guerra civil espanyola. Una de les imatges més repetides va ser la reproducció en diferents formats de la fotografia de Robert Capa “Mort d’un milicià”.

Caps de soldat Mig Soldat

Uns mesos a Montpeller

França / Montpeller

Al final de la guerra tota la família Bru Llop travessa la frontera cap a França. Roser i la seva germana Montserrat aniran a un centre gestionat per quàquers a Montpeller. Els seus pares van anar a París, des d’allà buscaven llocs perquè la gent partís a l’exili.

Objectes d’exili

Els objectes mantenen viu el record. Roser Bru va conservar la maleta amb què va partir de Barcelona i una carta que Lluís Bru va enviar a les seves filles mentre ell era a París i elles a Montpeller.

Maleta amb què Bru va marxar a França i després a Xile

Maleta amb què Bru va marxar a França i després a Xile / Fundació Roser Bru

Carta enviada per Lluís Bru a les seves filles a Montpeller

Carta enviada per Lluís Bru a les seves filles a Montpeller / Fundació Roser Bru

Arribada a Xile

Xile / Santiago de Xile

La família Bru es va reunir de nou per embarcar al Winnipeg camí a Xile. El Winnipeg va sortir de Pauillac el 4 d’agost i va arribar a Valparaíso a principis de setembre. (See 80th anniversary video)

Un cop a Xile, els Bru van agafar un tren a Santiago, on establirien la seva residència. Roser, com tota la família, es va posar a treballar i de seguida va entrar a l’Escola de Belles Arts de la Universitat de Xile. Amb l’estudi es va començar a integrar més ràpid, tot i que es va casar molt jove i als 20 anys ja havia tingut la primera filla, així que va haver d’afrontar la dificultat de combinar l’estudi, el treball i la maternitat.

El seu pare, Lluís Bru, va ser diagnosticat de tuberculosi poc temps després de la seva arribada. El polític català va morir el 1945, va ser un moment terrible per a Roser.

Roser va estar sempre molt connectada amb el Centre Català de Santiago de Xile i molt propera a la intel·lectualitat local i a l’exili republicà.

Nova vida

A poc a poc la família Bru Llop va anar reconstruint la seva vida a Xile.

Alumna de Belles Arts, 1940

Alumna de Belles Arts, 1940 / Fundació Roser Bru

Roser Bru amb la seva mare i la seva germana

Roser Bru amb la seva mare i la seva germana / Fundació Roser Bru

El fantasma del retorn

Espanya / Barcelona

A finals dels 50, Bru tenia tota la vida a Xile, on treballava de professora d’art a la Universitat Catòlica i ja era una artista de renom. Somiava que tornava a Barcelona i passejava pels llocs que van marcar la seva infantesa.

El 1958 va aconseguir, per primera vegada en gairebé 20 anys, anar a Catalunya. La sorpresa va ser quan es disposava a tornar a Xile i les autoritats no la van deixar sortir. Finalment ho va aconseguir i al cap de poc temps va obtenir la nacionalitat xilena.

A partir d’aquell moment, les seves anades i vingudes a Catalunya van ser constants. El matrimoni Aguadé Bru es va plantejar diverses vegades tornar a viure a Barcelona, ​​però la decisió era molt difícil. Ja estaven establerts a Xile i hauria estat com un nou exili. Les seves filles no volien anar-se’n. En aquella època Barcelona, ​​sumida en el franquisme, els semblava espantosa al costat de Xile.

Van fer alguns intents d’establir-se a l’Estat espanyol, van construir un espai a Eivissa, però sempre acabaven tornant. De tota manera, Bru va començar a fer exposicions a la capital catalana, passant llargues temporades a la seva terra natal.

A banda i banda de l’oceà

Gairebé 20 anys van passar des que Bru va creuar l’Atlàntic en el Winnipeg direcció a Xile fins que va poder tornar a trepitjar la terra natal. A partir d’aquell moment hi va haver molts viatges. A la foto de l’esquerra veiem Bru amb la seva filla Agna a Eivissa, a la de la dreta una exposició al Museu de Belles Arts de Santiago.

Roser Bru i la seva filla Agna a Eivissa 1976

Roser Bru i la seva filla Agna a Eivissa, 1976 / Fundació Roser Bru

Exposició de Roser Bru

Exposició de Roser Bru al Museu de Belles Arts de Santiago / Fundació Roser Bru

La lluita interior

Xile / Santiago de Xile

Els anys van anar passant i de cop i volta aquesta sensació que la història es repetia. El govern de la Unitat Popular, encapçalat per Allende, va ser enderrocat per un cop d’estat militar. Augusto Pinochet va prendre el poder. Roser Bru va decidir quedar-se a Xile i resistir des de dins, però les seves dues filles se’n van anar a l’exili: Tessa, la gran, va anar a Barcelona, ​​Agna, la menor, a París.

L’obra de Bru comença a estar molt marcada pels esdeveniments polítics a Xile. La producció és molt prolífica, té una necessitat constant de comunicar.

Passat el malson de Pinochet, l’artista catalanoxilena veuria reconeguda oficialment la seva obra amb diferents premis, entre els quals destaquen l’Ordre al Mèrit Artístic i Cultural Pablo Neruda (Xile, 2005), el Premi Nacional d’Arts Plàstiques (Xile, 2015), la Medalla d’Or al Mèrit a les Belles Arts (Espanya, 2018) i la Creu de Sant Jordi (Catalunya, 2020). Roser Bru va morir el maig del 2021 a la terra que la va acollir. La seva néta Amalá ha portat la seva vida i la seva obra al teatre en el projecte Bru o el exilio de la memoria (Bru o l’exili de la memòria).

 

Esdeveniments polítics a Xile

A l’esquerra, una mostra de cartells creats per Roser Bru contra la dictadura de Pinochet. A la dreta, l’artista amb l’expresidenta xilena Michelle Bachelet a la inauguració de l’exposició «4 Premis Nacionals», aquest va ser un dels últims actes públics de Bru.

 

Cartells

Cartells / Fundació Roser Bru

Bru amb l'expresidenta xilena Michelle Bachelet

Bru amb l’expresidenta xilena Michelle Bachelet / Arxiu Michelle Bachelet Jeria – Fons Documental Administració 2014-2018

L’Havana

Cuba / L'Havana

Sóc Javier Zamora, vaig néixer a l’Havana, Cuba, el 1980. El 2012, poc després de l’assassinat d’un amic, vaig presentar la meva tesi de graduació a l’Acadèmia Nacional de Belles Arts San Alejandro. La meva tesi tractava sobre la violència. En aquell moment em trobava en una lluita interna entre la investigació i la feina.

Tesi de graduació

Tesi de graduació (vista general) Tesi de graduació (vista oposada)

El Salvador

El Salvador

A Cuba vaig conèixer una salvadorenya, ens vam casar i vam anar a El Salvador. Jo em pensava que no era per raons polítiques, només la necessitat de millorar, perquè no m’enfrontava directament amb el règim. La meva parella va tornar a Cuba per acabar els estudis.

Em veig a El Salvador, sol amb el meu fill de 4 anys. Sol? Bé, no, hi havia els meus sogres que van ser un suport vital. Summament important. Enmig de les feines de la casa sempre hi havia l’art. Sinó em tornava boig.

Tallava els papers en 12 trossos i mentre feia les coses de casa anava fent gargots. Es va convertir en un exercici. Als dies em vaig adonar del gest que reproduïa, vaig acabar veient que eren caps i vaig pensar que era el meu, per l’embolic que tenia al cap.

Només sé que sóc jo

Dotze trossos de paper de la sèrie “Només sé que sóc jo” / Javier Zamora

Només sé que sóc jo

Només sé que sóc jo (composició)

Composició amb autoretrats en dotze trossos de paper, de la sèrie “Només sé que sóc jo” / Javier Zamora

Només sé que sóc jo (autoretrats)

Només sé que sóc jo (autoretrats) / Javier Zamora

L’Havana, resguardant la família

Cuba

El 2014 van assaltar la meva dona i el meu fill, la vida a El Salvador era perillosa i vam decidir que anessin a Cuba. Els vaig acompanyar i vaig tornar a El Salvador. Aleshores ja teníem clar que volíem venir a Espanya. El repte era aconseguir una beca per anar-hi a exposar. Aleshores vaig passar moltes hores al cotxe.

De tornada a El Salvador

El Salvador

Amb la família a l’Havana, vaig començar una sèrie de fotografia, «Des de dins». Al carrer veus moltes coses, jo sempre anava conduint i als semàfors intentava captar la imatge dels nois que s’acosten a rentar-te el vidre. Alguns tenien l’edat del meu fill. Fotografiava per emportar-m’ho a casa i després fer el gravat. De vegades em descobrien.

Gravat de vehicle

Des de dins

Els objectes en el mirall estan més a prop del que semblen.

Els objectes al mirall estan més a prop del que semblen Els objectes al mirall estan més a prop del que semblen (Gravat)

Jaén

Espanya / Jaén

El 2016 vinc per primera vegada a Espanya. Em van seleccionar per al projecte Abierto por Arte per fer creacions artístiques en plena natura. Allí vaig fer una sèrie d’escultures, «Núcleo», era una representació de la nostra família a escala humana en un camp d’oliveres. Estàvem la meva dona, el meu fill, el gosset i jo, representats per broquetes d’olives. Va ser com venir a plantar-se aquí.

Allò em va donar una confiança en mi mateix que no puc explicar. Em sentia un superheroi. Em sentia SuperJavier.

Catàleg de l’exposició

Nucli

Nucli / Javier Zamora

L’oliva

L’obra de«Núcleo» va ser com una premonició, més endavant vaig tornar a Jaén i vaig estar treballant a l’oliva. D’allà en van sortir nous gravats.

Gravat d'una branca d'olivera

Oliva (gravat) / Javier Zamora

Xuclador (gravat)

Xuclador (gravat) / Javier Zamora

El Salvador, la Travessia

El Salvador

Jo venia amb allò de fer les coses correctament. Me’n vaig anar amb molta il·lusió.

A la tornada vaig demanant beques, era com un esport. A partir d’aquí, el mil per cent del pla era aquest. Ja havia vist, ja havia provat, ja havia olorat, ja sé… Jaén em recordava l’Havana.

Mentre estic demanant beques em conviden a fer el decorat d’una pel·lícula. És una pel·li de baix pressupost, de gent d’esquerres. Em va il·lusionar fer cine sense saber-ne. Calia fer que el lloc semblés un alberg per a migrants, era cinema comunitari, els xavals em van ajudar a pintar-lo i a fer l’escenografia.

La pel·lícula es diu «La Travesía».

Javier amb la revista de la pel·lícula

Javier amb la revista de la pel·lícula “La Travesía” on apareix el seu decorat / MUME

El Bruc

Espanya / El Bruc

A finals del 2017, l’1 de desembre, arribo a Catalunya, al Bruc. Vaig venir amb un projecte de gravats que consistia a representar la vida a les residències artístiques, en el marc de la Residència Internacional d’Art Can Serrat.

Al Bruc començo a adonar-me de la dificultat burocràtica. La meva nova sèrie es diria «Funcionaris»

Funcionari Number One

Funcionari Number One / Javier Zamora

Madrid

Espanya / Madrid

Quan acabo al Bruc me’n vaig a Madrid, gairebé torno a El Salvador, hauria estat un error terrible. A Madrid descobreixo el CEAR i veig la dificultat del meu repte. Entre l’orgull i la dignitat jo vaig dir que no ho volia fer, que em tornava a El Salvador i me n’anava als Estats Units, que és el que sempre m’han dit que faci.

Un amic em va insistir molt. Un dia em va preguntar què diria al meu fill quan em preguntés «per què no sóc a Espanya?». Allà vaig veure que havia de seguir amb el meu pla.

Aleshores vaig entrar en una ONG, treballava a canvi de menjar i casa en un rentacotxes. Allà també m’hi va acompanyar l’art, vaig començar a jugar amb l’aigua, a pintar l’espai.

Pensaments

Illa

Illa / Javier Zamora

I-LEGAL

I-LEGAL / Javier Zamora

Jaén, a problemes complexos

Espanya / Jaén

Vaig sortir de Madrid i vaig tornar a Andalusia, vaig passar per Granada i després Jaén, on vaig tornar a participar a Abierto por Arte. Allà vaig treballar per primera vegada a l’oliva.

Vaig començar una sèrie, es deia «A problemes complexos», personatges sinistres, amb corbates, en basses al mar. Vull invertir les coses; que els que generen aquesta violència siguin els que van en la pastera.

Van arribar la meva dona i el meu fill i va ser un temps de molts moviments entre Catalunya i Andalusia. Vaig alternar feines de cambrer i a l’oliva.

A problemes complexos

Sèrie “A problemes complexos” / Javier Zamora

Setcases

Espanya / Setcases

A la meva dona li va sortir una feina en una estació d’esquí, treballava set dies a la setmana. Quan vaig acabar la campanya de l’oliva, el febrer del 2020, vaig anar a Setcases.

Vaig baixar amb el meu fill a Igualada, per estar a prop de Can Serrat, on havien sorgit projectes que es van esvair, i justament havien tancat Igualada per Covid. A la feina de la meva dona li diuen que tanquen l’estació d’esquí. En set dies havíem de sortir de Setcases.

Pandèmia

Pandèmia: Javier i el seu fill agafant un arbre / Javier Zamora

L’Escala

Espanya / L'Escala

En aquells primers dies de pandèmia la meva dona va estar buscant una nova feina, finalment va sortir l’Escala. Arribem aquí, sense conèixer ningú, en plena pandèmia, sol a casa.

Per mi va ser important tornar al mar, tenir-lo tan a prop i no poder-lo veure en més d’un mes i mig feia més crua la situació, l’havia de veure als ulls de la meva parella. Caminant per la platja em vaig fixar en les coses que treu el mar, vaig començar a fer fotos i em va venir la sèrie Residual Beings.

Residual Beings

El mar em va inspirar.

Barqueta de paper

Barqueta de paper / Javier Zamora

Caiucs

Caiucs / Javier Zamora

Skip to content